Leidja

Tuesday, February 2, 2010

Wabatahtlised



Estconilt koju jõudes, suutsin magada vaid tunni - siis peksis nälg ning valutav jalg mind üles ning kella kahe ajal otsustasin, et otsin Metsavanale üles ühe mängu, millest ma talle rääkisin. Kõnealust mängu ma siiski ei leidnud, kuna ei mäleta isegi selle nime. Küll aga sattusin ma ühe teise väga põneva koodijupikese peale. Wabatahtlised on 2008 aastal välja tulnud arvutimäng Eesti Vabadusvõitlusest pärast Esimest Maailmasõda.




Mäng näeb välja justkui Total War'ist võetud strateegiaosa. Taktikalist võitlust ei olegi. Kedagi rünnates või vaenlase rünnaku alla sattudes rehkendab kompuuter ise välja võitja ning lahingus kaotatud üksused, liigutades siis kaotaja väed maatükilt minema. Eesti poolele võitleval mängijal on kaks vastast - Punavägi ja Riias peakorterit omav Landeswehr. Mängulauaks on Eesti ning sellega piirduvad piirkonnad idast Pihkva ja Peterburini, lõunast Riiani.




Väeosadeks on mängus jalaväepolgud, mida saab tugevdada erivarustusega roodudega. Näiteks saab kaitsvale polgule lisada inseneriroodu, mis lisab tema kaitsevõimet. Lisaks sapöörilabidatele on võimalik lisada ka kuulipildujaüksus või lausa soomuk. Saab teostada ka arendusi, mis siis toovad kas abivägesid Soomest, humanitaarabi Inglismaalt või annavad riigi käsutusse fiktiivsed soomusrongid, mis lisavad passiivselt ründavatele vägedele tugevust.




Iga regioon annab riigile makse ning palgatavaid sõjaväelasi, mis koos relvastusega on ainukesed ressursid mängus. Relvastust saab osta või langenud vaenlase käest võtta. Saab korraldada ka mobilatsiooni, mis lisab mängijale hea hulga palgatavaid sõjaväelasi, kuid see on võrdlemisi kallis. Polkude maksimaalne suurus on 3000 meest, ning surnud kaasmaalaste vastu võib tuua reservis ootavaid sõjaväelasi. Polkude arv ei ole piiratud.




Mäng ei ole tuim vägedeliigutamine, vaid krehvtitatud vahepealsete täiesti suvaliste sündmusega. Näiteks võib juhtuda, et leitakse kusagilt salajane venelaste relvaladu, mis lisab mängijale hea hunniku relvastust. Loomulikult üritavad enamlased mässusid korraldada ning korra ma Tallinna seepärast kaotasingi. Ka Saaremaal hauti mässu, kuid õnneks suutsid sissetunginud Landeswehrlased selle ära hoida.


Väga lihtne, kuid ülimalt paeluv mänguke meie endi pisikesest minevikust.


Mängu koduleht.

No comments:

Post a Comment