Leidja

Friday, February 5, 2010

Braid


Kuna see on eriti nunnude inimeste blogi, tahaksin kirjutada ühest eriti nunnust mängust, millega ma terve sessi jooksul õppimise vahepeale aega parajaks tegin. Mängu nimi on siis Braid ja kuigi see on nagu Super Mario, ei ole see absoluutselt nagu Super Mario! Algselt oli see mäng mõeldud X-Boxile, aga nüüd on PC variant kah olemas ja minu meelest isegi veidi ilusam.


Mängu point on ikkagi printsess, kelle leidmiseks (kas ta päästmist vajab on hoopis iseasi) tuleb terve hulk erinevaid ruume läbi käia, suuri vastaseid võita ja väikestele pähe hüpata. Mäng on aga oma lihtsatest eellastest hulga keerulisem, seda nii mõistatuste kui loo poolest. Igas maailmas on eeltuba (all paistab nr 2), kus saab lugeda väikest killukest sellest, mis juhtus, et kangelane oma printsessi kaotas ja kuidas ta üritab taas armastust leida ning kui tore oleks, kui meil oleks võimalik oma vigadest õppida, ilma et me alati peaksime ka nende tagajärgi maitsma. Maailmade lõpus olevad valvurid ei tea printsessi asukohast (ega olemasolust) midagi, nii et see tundub olevat üsna mitmeti mõistetav sümbol.


Mängu tehnilise poole teeb aga huvitavaks see, et see pakub ka veidi ajutööd. Mängus edasi pääsemiseks pole vaja ainult leveleid läbida, vaid ka piltmõistatuse tükke koguda, nende kätte saamine on aga üsna keeruliseks tehtud. Nimelt on mängus võimalik aega tagasi kerida, igas levelis võib aga olla oma reaalsus. Näiteks võib olla asju, millele aja tagasi kerimine ei mõju (selle indikaatoriks on roheline sädelus) või leveleid, kus sinu ühes suunas astudes liigub aeg edasi ja teises suunas tagasi. Lisaks saab (= tuleb) vahepeal kasutada oma varitegelast, kes kordab järgi kõike, mida sa ette oled näidanud - see oli vahepeal ikka PÄRIS keeruline. Üritasin seekord mitte eriti walkthrough'd kasutada, aga tunnistan, et mõnda asja ei oleks lihtsalt ise välja mõelnud. Samas on enamasti seda vastust nähes täpselt selline tunne, et kurat, kuidas ma siis selle peale ei tulnud, sest vastus on lihtsalt hästi natukene minu ajutegevuse kastist väljas. Väga lahe nokitsemine.



Vaadake trailerit, see annab asjast üsna hea ülevaate:


Braid

No comments:

Post a Comment