Leidja

Tuesday, February 2, 2010

The Typing of the Dead (1999)

Platvorm: Mängisin PC-l. Saab ka konsoolil või paaril.

typingofthedead28



Maailma lõpp on vist ukse taga, sest surnud käivad mööda tänavaid ja muteerunud mitmepealised või hoopis peadeta olendid söövad majasid inimlihast tühjaks. Kõige meile teadaoleva tulevik on vaid sinu - sega konsooli klaviatuuriga ringi jooksva eriagendi - ja sinu kaaslaste käes. Et õppida kiiresti ja vigadeta õigesti kirjutama enne kui on liiga hilja. Enne kui on liiga hilja.

typingofthedead22



Hankisin ma selle hurmava pala ja kõmmutamismängude vaieldamatu pärli õige mitu aastat tagasi ja siis mängisin teda ka rohkem, kuid lükkan rõõmuga ka nüüd ja jälle mõnikord uuesti tööle, sest lisaks sellele, et mäng on seda väärt ja ta kohe kindlasti on, ei nõua see mingit üleliigset süvenemist ka ja keeruliste reeglite selgeks tegemist, mida kõik need üle pea suured ja keerulised uuema aja rollimängud nõuavad, kus sa pärast kolme kuud mängimist seod omale monitori kaela külge ja hüppad aknast välja, sest sa pole maganud mitu nädalat, ega teinud tööd ega midagi muud kui metsades orke tapnud kuude viisi ja su tegelane tõusis just levelile kolm ja tal on piisavalt ressursse, et omale plekist mõõk osta ja sellega on tal võimalik temaga samal levelil olevate metsajänestega võideldes ehk ellu jääda. EHK ellu jääda - šansid on nõnda 50/50. TTOD mõte ongi täpselt selline lihtne, mille loeb mängu nime lugedes kohe välja kui natuke mõtlemisannet antud on, et toksid sõnu ja lauseid piisavalt kiiresti õigesti klaviatuuril sisse enne kui zombi sinuni jõuab, su pea pooleks tõmbab ja aju näljase korinaga kõrist alla ajab või mootorsae su tuksuvasse kehasse surub. Ja siis on need mõned zombid, kes ründavad sind riidepuude või peldikupumpadega...

TOTD



Kogu mäng ülesannetest videolõikudeni ja eriti voice-acting, mille jaoks tegijad inspiratsiooni tarvis vaatasid ehk filmi "Troll 2" või mõnda teist sellist klassikut, on hautatud paksus camp-kastmes ja tänu sellele on see ka nõnda suupärane pala.

typingofthedead29




On põhiliinisüžee, kus sa liigud ringi (või, noh, su tegelane liigub ringi ilma et sa selle pärast pead peaksid vaevama) ja lahendad zombiepideemiamüsteeriumit elavaid surnuid oma sega klaviatuuriga rohelisteks mulitavatekst tükkideks tulistades ja on lisaks ka õige mitu erinevat mängumode'i, nagu drillid, kus saad erinevaid oskusi rekordite peale taguda ja kui on veel paar kaasmängijat, kes viitsivad üksteist rekorditega üle trumbata, siis on siin tegevust ja meelelahutust õige pikaks ajaks ning ehk avastab pärast mängimis ka, et kirjutamine läheb nüüd kuidagi enneolematult kiirelt. Ehk unustad ainult selle ära, et mujal on teinekord tarvis tühikuid ka kasutada ja tähesuurus omab ka mingit tähtsust.

typingofthedead



Disainerid pole aga suu ega näppude peale kukkunud ja kuna seda camp-kastet on kuhjaga, siis ei muutu kirjutamisülesanded kiiresti tüütuks ka, sest ikka tuleb mõni natuke parem sõna- või lausepärl. Peale mõningast mängimist viimaks nii naljakas ei tundu kui sa pead mootorsaega sinu suunas viibutava zombi käest pääsemiseks õigesti sisse kirjutama "Palun mulle pakk uriinipidamatuse vastaseid tablette" või ilastavale mutandile toksima valmis etteantud keskpäraseid külgelöömiskatseid, kiitma ta säärejooksu, taguma parvele ajunäljas korisevatele elavatele surnutele lähisidariikide nimesid või hüppavad sulle korraga kallale kamp agressiivseid ebardeid, kellel on kõigil pikad jaapani nimed, nagu Kobayashi Matsunatawabematsuichi või jookseb sulle vastu peldikupuhastuspumbaga varustatud koolnu, kelle pea kohale on kirjutatud "a lovely sunrise". Olgem ausad, viimaks see enam pausi panemise ja teistele näitamise vääriliselt naljakas ei ole, kuid see on siiski päris hea.

TOTD4



Teinekord jääb küll sisse tunne, et oleks nende tekstiülesannete loomisega ise veel kaugemale läinud ja nõnda kuluks mängule väga ära mingi custom-sõnavara loomise lisa, kuid ilma selleta on tegijad üht-teist päris head kokku kirjutanud ja kes see sellist klaveriharjutust ikka tegelikult mängida viitsiks ilma selle hea camp-kastmeta ja selleta, et saab zombide ajusid mööda asfalti pritsida.

typingofthedead13



"Typing of the Deadi" leiab endale näiteks torrentilehtedelt päris lihtsalt ja see on üks neist haruldastest juhtudest ka, kus hea mäng läheb XP peal tööle kohe esimesel katsel ja igasuguse vaevata.

8/10




TOTD6


typingofthedead35


TOTD10


TOTD13


typingofthedead8


TOTD8


typingofthedead15


typingofthedead31


TOTD12

No comments:

Post a Comment