Leidja

Tuesday, February 2, 2010

Mänguarvustus: Kabe

Platvorm: Mingi kõrtsilaud tõenäoliselt

Ma olen malet juba väikesest peale mänginud ja sellest ikka suures vaimustuses. Teinekord räägitakse aga malega seoses ka veel ühest teisest mängust - kabest - ja kuna see nimi ikka siit ja sealt kõrvu torkas, tärkas vähehaaval asja vastu huvi ja siis proovisin viimaks ära. Ootused olid üksjagu kõrgel ja kahjuks pidin ma nõnda suuresti pettuma. Kabe on muidugi hea ja mängitav mäng, kuid malele jääb ta küll selgelt pea kõigis kriteeriumites alla.



Detailsed ja palju süvenemist nõudvad mängud ei ole alati paremad, kuid siin puhul on see küll nõnda. Üksuste tüüpe on vaid kaks erinevat - on tavanupp ja siis ülivõimetega "tamm", mille saab, kui sa oma nupu vaenlase tagalasse viid. Male kuus erinevat üksust toovad otseloomulikult mängu rohkem põnevust ja erinevaid kombineerimisvõimalusi ning lisaks on nuppudel ka väikseid põnevust tekitavaid ja reeglite üle rusikavõitlusi põhjustavaid lisanüansse, nagu see, et ettur võib alguses astuda kaks sammu ja hiljem liigub ühekaupa ning saab ühel hetkel tappa ka otse kõrvale ja et lõppu viies saab ta muutuda mitte ainult ühte tüüpi nupuks - tammiks - vaid koguni on valida nelja tüübi vahel. Väikeseid nüannse on veel - kuningat ei ole võimalik tappa ja üks oda liigub mööda musti ning teine mööda valgeid ruute, jne.



See oda küsimus toob meid kohe ka järgmise probleemi juurde - kabes on tegelikult kasutada vaid pool lauda - mängijad saavad liikuda nuppudega vaid poolel kogu territooriumist - ainult mööda musti ruute. Põnevuse lisamiseks võib teinekord mängida ka valgetel ruutudel - see väga palju ei muuda -, kuid tegelikkuses jääb nii, et kasutusel on vaid poole sellest, mis võiks olla ja kui esialgu jääb mulje, et mäng on sama suur kui male, siis tegelikult on kasutatav sellest kõigest pool.

Me kõik teame, et graafika ei tee head mängu, kuid sellel kordagi peatumata ka päris ei saa. Võrrelge nüüd kahte järgnevat pilti.



Male pakub selgelt palju mitmekesisemat visuaalset võimalustepagasit kui kabe ja tegijad on esile toonud palju kirkamaid ja fantaasiarikkamaid kujundeid. Mida saab üks puukork korralikult viimistletud ja detailse ratsu vastu, vormitud disaineri sügavast hinge-eetrist ja ürgsetest piltidest, mis voolanud ta silme ees ja näppude vahel kuuldes sõna "hobune". Kabenupp on aga kork ja jääb korgiks, nikerda sa teda kui uhkelt sa soovid.




Kokkuvõttes on kabe nagu mõni odav demoversioon mängust. Ei ole seda mängitavust ja ei ole seda sügavust, mis on malel, puudu on ka majesteetlikkus ja väärikus ning ega kui suure kapuutsiga surm sulle järele tuleb, siis kabet ta suga juba mängima ei hakka. Kui aga mängule suuri nõudmisi mitte esitada ja teda suurte klassikutega, nagu male, võrdlema hakata, siis pole ta tegelikult üldse nii halb ja ta võib pakkuda huvitavat ajaviidet tundideks. Kabet igale malemängijale ma soovitama ei hakkaks, kuid kui juba kerge huvi on olemas, siis võiks proovida küll. Esialgu soovitan küll kas kasutada mõne pubi kabelauda, mängida malenuppude ja -lauaga või teha laud ise. Igal juhul tuleks veidi proovida enne kui endale või oma lastele ostate.

6/10

No comments:

Post a Comment