Leidja

Tuesday, February 2, 2010

Theme Hospital

esikaas

Pole mina kunagi väga haige olnud ega pärast imikuiga haiglas viibinud, seega ei tea ka, kas praegused raviasutused samamoodi töötavad kui arvutimängus. Igal juhul loodan haigete elu nimel, et sedasi see ei ole...

saega

1997 aasta Bullfrogi mängus pead sa ehitama haiglat... Täiesti tavalist haiglat... no peaaegu. Kui tavalisse haiglasse tullakse murtud jalaluude, verevalumite või põiepõletikega, siis siinsesse haiglasse tullakse tiba teistel põhjustel. Näiteks on põline psühholoogide mure, kuidas võõrutada inimesi nn. King Complex'ist, mida põhjustab Elvise vaim, mis patsiendi kehasse poeb ning sunnib seda ääretult maitsevabalt riietuma.

pilt1



Mäng koosneb hunnikust episoodidest või tasemetest. Igal tasemel on mängijal erinev eesmärk ning tihtipeale pole see midagi muud, kui rohkem seda ja teist. Mõned tasemed nõuavad lõpetamiseks tohutut reputatsiooni, teised raha või haigla väärtust. Lisaks pead sa tavaliselt ravima ka hunniku patsiente, keda reputatsiooni tõustes tuleb järjest enam ja enam.

pilt3



Iga taseme algul antakse mängijale tühi haiglahoone, teatud hulk krõbisevat ning algsed ruumid, mida ehitada. Nende hulgas on psühhiaatriruum, voodipalat, tualetid, personaliruum, ravimiruum, pealõikuspalat jne. Edasi peab mängija aga ise avastama hakkama, kohates erinevate haigustega patsiente ning saates neid uuringutele.

th

Haigla muutub koristajate nappusel võrdlemisi räpaseks. Patsiendid oksendavad kõikjale, loobivad joogitopse maha ning taimed kuivavad ära. Lisaks siginevad haiglasse ka rotid, keda suureks rõõmuks saab jahipüssiga maha kõmmutada - rõõmu kui palju.

pilt2


Haigused ning nende ravimine on mängu paeluvaim aspekt. Õhku täis pea, mille doktor nõelaga katki torkab, üleliigse naha eemaldab ning uuesti normaalsel kujul taastab; seebiooperitest kõnelemise tõttu välja veninud keel, mis masinaga kiirelt, effektiivselt ning valulikult eemaldatakse; nähtamatus, mida ravitakse mingi lögaga purgis. Lisaks nendele on veel tohutu hulk erinevaid kahtlasi haigusi nagu TV-personaalsus, ülemäära suur karvakasv, muteerumine ühesilmselt roheliseks limukaks jne...


fax


Iga kord, kui tekib mingi küsimus, mida miski haigega teha, tuleb mängijale fax. Küsimusi võib tekkida, kui arstil pole võimalik haigust tuvastada või on ravim olemas, kuid see võib olla ohtlik patsiendile. Samuti tulevad teated kõiksugu avastustest, palgalisa nõuetest, VIP tegelaste küllatulekusoovist ja häireolukordadest.


pilt4


Mängu käigus võib mängija saada teate häireolukorrast. Selles palutakse mingi hulk patsiente kindlaksmääratud aja jooksul terveks ravida. Tavaliselt on preemiaks hea hulk pappi. Haiged saabuvad helikopteril ning kõigil on sama haigus, mis ei vaja kusjuures diagnoosimist. Kui mängija aga neid aja jooksul terveks ravida ei suuda, surevad ravimata jäänud tüübid maha ning sa võid papist ilma jääda. Hullemad olukorrad on epideemiatega, mille korral on suht räme jama, kuna need on nakkavad. Sellisel juhul on valik, kas annad kohe terviseinspektsioonile teada või üritad seda ise vaka alla saada. Ise pole mul see kunagi õnnestunud, kuna kõik tüübid, kellega haige kokku puutub, saavad samamoodi nakkuse... Ilgelt rõve.


varbamine


Mängus on nelja erinevat sorti personali - doktorid (haigla pea"üksused"), õed, koristajad ning sekretärid. Erinevalt doktoritest, läheb teisi vaja üpriski vähe. Igal tegelasel on oskuse tase - kõrge tasemega personal paneb käpelt mööda haiglat ringi, samas kui tumbad uimerdavad ruumist ruumi. Doktoritel võib olla ka veel spetsialisatsioon: kirurg, psühholoog või teadur. Kirurge läheb operatsioonide sooritamiseks tarvis, teadur avastab uuri ravimeid, ruume ja täiustab ravimeid. Psühholoogist saavad kõik aru...


rotterc


Iga aasta lõpus toimub auhindade jagamine, kus mängija võib saada hea hulga pappi või reputatsiooni. Kui aga ta haigla jõhker käkk oli, võib ta saada ka karistusi. Aasta lõpus makstakse mängijale ka ta palk välja, mis ei ole üldse väike. Üldiselt minu haiglates ongi sedasi kombeks, et aasta otsa üritatakse ellu jääda ning palga laekumisel saab uusi ruume ehitada - ma ei ole just kõige osavam mängina, ausõna :)


cropped-sapphirehead22


Mängule tehakse ka mitut open source versiooni, millest ühel ma vahepeal silma ikka peal hoian.


Mäng on vürtsitatud ikka mõnusa musta huumoriga ning enamus aega on suu muigel. Habematult tehakse reklaami ka Bullfrog'i teistele mängudele...


Edu igastahes mängimisel. Mina väga kaugele ei ole jõudnud...

No comments:

Post a Comment