Leidja

Monday, April 2, 2012

Crusader Kings, ehk MNC on loll



CK Liigitub samasse kategooriasse kuhu Europa Universalis ning nagu arvata on ka developer sama - Paradox.

Kes ei tea , siis mainin, et tegemist on vaat et kõige kvaliteetsemaid strateegiamängusarju või üldse stabiilsemaid mänguseeriaid pakkuva firmaga.
Nimetagem seda siis sama lehma lüpsmiseks, eksole, aga tuleb tunnistada, et seni kuni lehmapiima sisse eesli oma ei segata ja toodet liiga hapuks ei aeta on kõik korras.




Piisab kui tuua näideteks: Majesty esimene ja teine, Hearts Of Ironid, Europa Universalised ja samas vaimus edasi ning vahelduseks pöörduks nüüd Crusader Kingsi juurde tagasi.

CK -d hakkasin ma proovima puhtalt sellepärast, et tol hetkel kasutuses olev arvutaja EU:Rome-Gold-i välja ei vedanud ning kuna tegemist paistis olevat samat masti mänguga, siis polnud põhjust ka pettumust karta.
Lisaks on seda maininud ka mitmed strateegiateadlikumad inimesed kui ühte parimat Medieval startegyt.

Igastahes jah, ootused olid ja üldjoontes oligi tegemist keskkaega visatud EU-ga.

See ei tähenda muidugi, et üllatusi poleks esinend ning mastaapseim ja püsivaim neist oli vast see, et: "Mis toimub ?"
Tegemist on mänguga mis lausa nõuab tutoriali, aga seda muidugi pole.

Päris mitu tundi üritasin ma pihta saada sellele, et mis ja kuidas üldse toimub, kuna kui arvesse võtta seda, et mingeid kaikaid mulle kuskilt kodaratesse ei jooksutatud ja samas ka midagi nagu minu näpuviidete järgi ei läinud, siis saan tulemuseks, et ma tegin midagi valesti.

Näiteks, et suutsin suht kiirelt enda valdusesse rabada kogu Skandinaavia, Inglismaa, lisaks vabastada Eesti ning minu väed seadsid sammud Siberi ja Krimmi poolsaare poole.

Tehnoloogiarenduses üritas mu teadlaskond ikka veel leather armori põhikomponente tuvastada ja selle kõrvalt olid nad leiutanud juba short-bowd, crossbow-d, autobahnid, litsimajad ja vesilahustuvad vibraatorid või mida iganes.

Provintside arenduskava lonkas ka mõlemat jalga ja ehkki mängu alguses lasin ma kuskil Kesk-Norras tiba metsa maha lükata, tiksusin ma ülejäänd aja liiga kiirelt miinuse ja plussi vahel, et mingile ehitusele mõelda.
Samas ei seganud see miinustes olemine mul grammijagugi mööda maailmakamarat wanderlustimast ja prestiiž aina kasvas, kuna igal võimalikul juhul kupatasin ma kellegi kuskil altari ette.

Seega, ma ei saa pihta, et mida ma valesti tegin, kuna tundub tõesti , et asi on minus.
Seda ei ole nimetatud heaks mänguks ju puhtalt sellepärast et see võimaldab lihtsalt point and clicki teel terve maailma ära vallutada ? Või on..kes teab

H: "iks", ehk mida fakki ?


3 comments:

  1. Ise pusin juba mõnda aega CK 2 kallal. Esimest pole proovinud, niisiis ei oska võrrelda, aga teine on ilmselt veel keerulisem ja põhjalikum. Tegelikult on superhea, et sellised mängud ka olemas on, mitte ainult retardisõbralikud. Käigupõhisus sobiks siia küll rohkem kui reaalaeg, aga no mis seal ikka, pealegi võib kiiruse nii aeglaseks panna, et suurt vahet polegi ja ikka saab rahulikult omaette nokitseda.

    Sellega olen ka nõus, et Paradox on tootja, kelle loomingul tasub silma peal hoida. Suht kõik väiksemaeelarvelised mängud, mida ma viimastel aastatel proovinud olen ja mis mulle meeldinud on, tulevad just neilt. Ja mitte ainult strateegiate vaid teiste žanride seast ka.

    ReplyDelete
  2. Aga jah, teises osa on mingi asi, mida nimetatakse tutorialiks, aga see on rohkem crashivast tutorialist väljapääsemise tutorial. Suht segane ka (neil kordadel, kui ta töötab).

    ReplyDelete
  3. CK2 on mul enda arvutajas ka juba olemas (+ EU3 ja EU:Rome Gold ), aga tapan veel esialgu igast värdjaid ja siis hüppan tagasi strateegiate manu.
    Probleem polnud pigem mitte keerulisuses, kuna EU-dega olen suht sinasõber, vaid, et ...kõik edenes ja samas ei edenend. Üks meie metallisõbralik sõber väitis, et tema ei saanud inglismaaga mängides isegi šotimaast jagu.
    Mina vallutasin Norra kuningana - ilma selleks eriliselt pingutamata - praks pool kaarti ära enne kui käega lõin ...mystique.
    Võrdlusena, et EU2-s käis näiteks eesti idaosa ja venemaa lääenosa kogu aeg käest kätte ja üsna raske oli oma pedelõvidega lippe edasi saada. Päris mitu sajandit käisin Moskva ja Kuremaa vahet edasi-tagasi...enne kui Siberi lõpuks Rootsi krooni alla mahtus.

    ReplyDelete