Leidja

Sunday, March 21, 2010

Thief - Deadly Shadows


Tegelsin mõnda aega MMORPG nimega DDo-online mängimisega ning mängisin loomulikult Rogue karakterit.
Rogue on põmst sama, mis Thief ain't, et tal ei ole nimetuses tee-d, õhhh-i, eff-i ja ii-d, aga see selleks.

Olgu, lähme edasi, ehkki DDo oli oma olemuselt teistest MMO-dest kilomeetrite võrra üle, tekitas minus tuska see, et mul polnud võimalik pea ühtegi dungeonit stealth modega läbi mängida, vaid 99% nendest kukkusid ikka sinna auku, et nii, kui ma katsusin vargsi mööduda mõnest ahvist - kellest möödumist polnud mängutegijad ettenäinud - nii ma ka vahele jäin ning arvestades oma pea olematuid ATT ja DEF statse/skille, siis oli tulemuseks suurem verekadu.
Jama ühsõnaga ning peale järjekordset lihunikutööd mingite skeletonidega - kusjuures lihuniku rollis olid nemad- viskas see kamm kopa ette ning tirisin alla kultusmängu Thief 1-e ja tema kõige uuema järeltulija Thief 3-e.

Thief 1- Steampunk maailmas toimuv FPS- mängude klassika ja mõnes mõttes aegumatu mäng, aga toksisin ja toksisin ning hiilisin ja müterdasin, aga hoolimata sellest, et ma iga paari minuti järel endale valjuhäälselt kinnitasin, et midagi nii geniaalset ja ägedat annab ikka välja mõelda, jõudsin ma lõpptulemusena ikka selleni, et "Ah viskaks korraks sellele kolmandale osale ka pilgu peale" ja sinna see T1-e mängimine ka läks.

Thief - Deadly Shadows (III)


T3 on peaaegu samasugune vargamäng nagu esimenegi ning esimesel pilgul tundubki, et muudatused on ainult shefimas stooris, teistsuguses menüüs ning mõnedes uutes relvades, esineb seal siiski üks oluline viga - kaart imeb, aga see hetkel selleks ning räägiks mängu üldplaanist hoopis.

Nagu nimigi viitab, on tegemist vargamänguga, kus sinu ülesandeks oma pisikeste käpakestega erinevatest kohadest igatsugu ködi kokku korjata ning see omakasu teenima panna.
Ehk siis ei ole tegemist tüüpilise FPS-iga, kus sa pead lihtsalt üle ukse granaadi sisse viskama ning hullumeelsel pilgu vasakut hiirenuppu klõpsides ise järgi hüppama, et kõikide vaenuväelaste füsioloogia megabaitidest kilobaitideks ümber hekseldada, vaid pigem tuleb selliseid episoode vältida ning ehkki mingine võimalus selleks isegi on, oleks hoopis targem mingi muu mäng käima panna. (a na*ui nuzna?)

Mängu põhirõhk on ringi, läbi ja lähedalt mööda hiilimisel, ehkki jah, seal saab ka slashida ja piercida.
Selle viimase kohta niipalju, et see raibe muudab krt laisaks ja teinekord kumab su peas küll ruumi sisenedes sinka-vonka jooksev teerajake, mida mööda kahe ringi patrulliva ahvi vahelt läbi kulgeda, aga lõppeks otsutad ikka, et "sitta sellega seekord " ja kütad esimesel ahvile noole silmevahele (Pilt2) ning teisele kargad lihtsalt pistodaga kallale, kuna sellised pisiasjad nagu lampi mahakukkuvad valvurid äratavad nende kaaslastes ebatervet huvi.

Teinekord on see killimisvõimlaus muidugi kasulik, eriti siis, kui juhe koos on ja kobistamisvead kerged tulema - pealegi on keegi idioot tulnud selle peale, et laseks mängijal veel peale Questi lõppemist samat teed mööda tagasi kõmpida... FAKK OHV!
Õiged mehed muidugi hiilivad tagasi ka, aga see selleks - nende hulka kuulumine pole kohustuslik.

Ringi hiilimiseks on sul kasutada kolm liikumismoodust, ehk siis kükakil (Pilt1), poolkükakil ning püsti ning igaüks neist on ka vastava lärmakusastmega. Pealegi olenemata liikumisviisist on soovitatav kasutada selleks varje ning jälgida, mis sorti maakamarat sa tatsamiseks kasutad.
Näitena, et tõrvikuvalguses liikumine teeb sind nähtavaks kõigile, kes kilomeetri raadiuses ringi liiguvad ning mööda seinaääri ringi lohisedes võid ennast peaaegu, et julgena tunda - juhul, kui sa muidugi mingile plekist kanalisatsiooni või kurat teab mis luugile ei astu (vihje- müra). Kui ikkagi vahele jääd, siis on olemas veel seina vastu liibumise (Pilt3) võimalus, mis muudab su elajasilmale pea nähtamatuks, aga samal ajal ei ole sul ka võimalik kuskile liikuda.
Varjatust annab jälgida ekraani allosas olevalt indikaatorilt, mis sinu nähtavust peegeldab, aga pikapeale selle osatähtsus väheneb - kogemused.

Varje võib endale ka ise tekitada, näiteks eemalt veepommi põhimõttel töötava noolega tõrvikuid kustutades (Pilt4). Ainult, et selleks hetkeks on soovitatav endale hea varjupaik otsida, kuna äkitselt kustuvad tõrvikud kipuvad ka ringitöllerdajates haiglast uudishimu esile kutsuma.
Vee-nooled kõlbavad ka muuseas killimisepisoodidest järgi jäänud vereloikude likvideerimiseks - emotsioonid, mis tekivad majarahvas pärsia vaibal asetsevat vereloiku nähes, ei ole enam lihtsalt uudsihimu alla liigitatavad.
Aga jeh, nagu mainitud sai, on targem suuremat tapatööd vältida, kuna esiteks on sinu taparelvadeks ainult standardsed nooled ja pistoda (kahe lähedal ründajaga saad enamus kordadest haledalt sisse, kui mitte luuki) ning teiseks läheb vereloikude likvideerimine kulukaks kätte, sest erineva otstarbega nooli pead sa endale raisk ostma.
Põhiline siis, et kui mööda hiilida ei saa, siis kasuta blackjacki (Pilt5), ehk hiilid vargsi kollile selja taha, lööd uimaseks, vinnad "narkotiseeritud" laiba õlale (Pilt6) ning viskad ta kuskile nurka silma alt ära, kuna laipade nägemine muudab ka ringitatsava isikkooseisu imelikuks.

Samuti on sinu vaenlaseks lukustatud uksed, teinekord on pea võimatu või lihtsalt liiga ebahuvitav mingit koridori rahvast tühjendada ning lukumuukimine võtab aega ning muudab su nähtavaks. Samamoodi ei tasu ka uimastatud valvur õla peal kellegile osta komistada, kes mööda jalasamme summutavat vaipa kõnnib - negatiivne tähelepanu ning halevmal juhul üle hoone/katakombi kostvad appikarjed.
Enda sammude summutamiseks on sul võimalus kasutada näiteks ködi-nooli (moss-arrow), mida saab vastu põrandat tulistada ja mööda sellest tekkinud kõntsakihti liikudes saad ka oma sammud kuuldamatuks muuta.

Ehk siis hiili ringi, mööda ja läbi ning katsu kuidagi ellu jääda.
Mängus on stoori edendamiseks kaks erinevat fraktsiooni - Hammerites ja Pagans (+ veel üks, mille nime ma ei mäleta ning mis on teistuguse otstarbe ja eesmärkidega), kes mõlemad sulle suht algfaasis nn. proovitööd pakuvad, ehk siis - valik on sinu ning need, kelle palgale sa ei lähe, vihkavad sind elu lõpuni.
Muuseas, enivei vihkavad sind kõik korrakaitse tegelased, nii-et isegi kodumajast missioonile tõtates pead sa linna tänavatel kohati ringi hiilima nagu mingine... ee... varas.

Positiivset ja negatiivset:

  • Kaardid - sul on ainult kaart, mille järgi on pea võimatu enda täpset asukohta määrata - krt - pangu siis mängu vähemalt mingigi mõistlik võimalus oma tuleku-mineku tee märgistamiseks, kasvõi kriidiga seina sodimise näol. Nii vinge see graafika nüüd ka ei ole, et sa seintel otseselt vahet suudaks teha.
  • Mängus on olemas loot-i indikaator, mis näitab protsentuaalselt, et kui palju pudi-padi sa oled vastavast hoonekompleksist kokku korjanud. Sama hästi võiks olla olemas ka secondary questide/informationi näit, sest kui ma vahepeal kaks nädalat ei mänginud ja ennast lõudides keset mingeid kuradi varemeid leidsin, siis polnud mul mingit aimu, et mis ruumides ma käin'd olen ja millist valvurite vahelist möla ma juba kuulan'd olen. Tulemuseks - Exit to Desktop ja veel pikem paus pelitsemises.
  • Erinevat stäshi on piisavalt, et erinevaid möödapääsu/läbijooksu võimalusi leiutada ning mõistust töös hoida (ei ole pohmellimäng).
*N: Pimestuspommid (flash-bomb) põgenemise hõlbustamiseks.
*Ogamiinid vastaste piinarikkaks patrulliringilt eemaldamiseks.
*Kindad mööda seinu turnimiseks.
*Krägina-nooled (noise-arrows) valvurite ja nende tähelepanu mujale suunamiseks jne jne jne.
  • Lock-picking (pilt7) on lahedalt esitatud, aga see muukimine muutub kuradi kiirelt ikka kuradima tüütuks.
  • 3-rd person view võimalus on vähemalt minusugusele kolmanda isku vaate fännile mängu hõlbustav ja lisapunkte andev ringiliikumismoodus.
  • Steampunki oluline atribuut - mehhaaniline silm võiks oma olemasolu rohkem õigustada, praegusel momendil saab sellega ainult pimedamaid nurki läbi vaadata, aga asi seegi. Peaasi, et olemas on.
  • Nagu ikka kombeks, on ka sellele mängule piiblipaksune legende ja muud värki hõlmav stoori kirjutatud - bueno!!!
  • Quest-tipid loadimisaegadel, midagi kasulikku saab ikka sealt teada. Näiteks see, et tulistades põrandale kõigepealt ködinoole ja selle peale veel vee-noole saab sel teel seda ködihunnikut suuremaks paisutada.
  • Klaviatuuri saab modida ning soovitav oleks seda kohe alguses teha. Mõned nupud on seal ikka väga haiglaselt paigutatud ning nõuavad kolmanda käe olemasolu.
Ok, aitab küll, kes mängin'd ei ole ning mingitki mõtlemisvõimet nõudvaid mänge hindab, võib Thiefi triloogia juba allatikusma panna... khm... see tähendab poodi minna ja osta või netist tellida!!!!

PS. Thief 4 peaks varsti avalikkuse ette laekuma, loodame, et seda - nagu järgedega tavaliselt kombeks - ära hooratud pole.

Syst. Requirements

Pentium 4 2.0 GHz

512MB RAM
graphic card 64MB (GeForce 3 or better)
3 GB HDD
Pilt1
(Pilt 2) Headshot = kindel surm
(Pilt3)
Vasakul ääres võib näha vastu seina liibunud varast. Hetk hiljem oli ta sealt lahti ning virutas paremas ülanurgas asetsevale kodanikule nuiaga pähe- isa soovitusel.
(Pilt4)
Ok, siin pildil kustutab tundmatu mängija hoopis pirukamüüja küünlaid, aga mõte on sama.
(Pilt 5)

(Pilt6)
Add Image

(Pilt7)

6 comments:

  1. Tjah .. ma kardan, et solgivad ära selle 4-nda. Mingid kuuldused käisid vahepeal, et Eidos Montreal tegi küsitluse, kas Garret peaks üldse olema põhioportunist või tutvustatakse uut ja kas see peaks olema naine jne.. See näitab, et tegelikult pole neil vist mingit aimu, mida teevad ning kokkuvõtteks on möga. Minu jaoks siiamaani ikksgi parim Thief 2.

    ReplyDelete
  2. Sorry protagonist tahtsin öelda, mitte opportunist :xD

    ReplyDelete
  3. Ma kardan ka, et midagi väärtuslikku sealt ei tule.
    Pannakse naguinii veel paar fraktsiooni sisee ning lisatakse Garretile sinine nahk ning lasersilm.

    T3-s on gameplay mugavam kui T2 ning T2-s oli mingi kala, mida ma küll ei mäleta, aga mis mulle ei meeldinud ning miskipärast ei kutsu see T2 enam üldse.

    Mingil hetkel võtan kõik uuesti ette ja peksan järjest läbi.

    ReplyDelete
  4. Ahjaa...Garrethiina vastu poleks mul midagi - minuraust oevadki fantasy-thiefid naised olema.
    Vargaplika on kõvasti ägedam väljend kui vargamees.
    Paraku olen ma kindel, et see suudetaks mingi otsaga kapitaalselt persse keerata*- nii, et tehku parem T3-e ädväntsed ja eraldiseisev ekspänsion, mitte ärgu hakaku täiesti toimivat mängu ja sealset maailma ümber looma...

    *Näiteks vanakooli RTS-idele löödud surmav hoop - RPG !!!
    Tyra! Mingine RPG Thief oleks ikka kuradima haige leiutis, sest need ahvid ei piirdu ju paari skilliga vaid krutivad selle kõikvõialike traitside, perkside, featside ja igat tüüpi modifikaatoritega nii perversseks kui vähegi võimalik.
    Tulemuseks on mingi FPS/RPG/STEALTH/H&S, et kõigepealt jooksed metssa ja tapad seal mutant-puravikke selleks, et paar vajalikku levelit saada, ülejäänd aja tiksutad statse paika ning varastamiseks ja ringihiilimiseks jäääb üsna vähe aega, aga pole hullu, kuna 7-s quest annab sulle nähtamatuse keebi, nii-et peale seda võid lihtsalt monstrous-puravikke ning killer-käbisi tappa...
    Krt, kui ma tahan FPS/RPG-d mängida, siis ma mängin M&M 8-t ...

    Ja pane tähele - sinna lisatakse mingine electrycity või energy huinjaa ka veel auru kõrvale või asemele.

    ReplyDelete
  5. Tahtsin mõned kuud tagasi ka lõpuks Thiefi ära proovida, aga raibe keeldus minu XP peal töötamast.

    ReplyDelete
  6. Hmm, väegade imelik, sest ma sain kõik kolm vista peal tööle ilma igasuguste probleemideta...või suuremate probleemideta.

    ReplyDelete