Leidja

Wednesday, March 17, 2010

Kahuriliha / Cannon Fodder(1993)

Nimi: Cannon Fodder
Aasta: 1993
Platvorm: PC, Atari, Amiga, Sega Mega Drive, Game Boy jt.

Sisu: Mängija eesmärk on väikese, aga tubli meeskonna juhtimine läbi vaenlastest kubisevate tasemete järgmistesse vaenlastest kubisevasse tasemetesse. Jääl, lumel, metsas ja kõrbes peavad pisikesed sõdurid a) tapma kõik pahad mehed b) laskma õhku kõik pahade meeste onnid c) päästma pantvangi pahade meeste küüsist.Kogu juhtimine käib hiirega klikkimise teel. Klikk ja meeskond jookseb, klikk ja meeskond tulistab. Padruneid on piiramatu arv ja samuti vastaseid (seni kuni viimane punker on maa pealt pühkimata). Missiooni alguses jagatakse talongide alusel kätte ka väike hulk granaate ja bazookasid, kui eriti hästi läheb, siis on võimalik neid missiooni käigus ka juurde leida (ja suures rõõmus nende poole joostes kogemata kombel tuli avada ja kogu meeskond õhku lasta).
Termin friendly fire mõeldi välja kunagi hiljem. Hullunud meeskonnakaaslase automaaditule eest on võimalik kõrvale põigelda, aga granaadi eest ei pääse puu taha ka mitte.
Kuigi suurem osa mängust on meeskond oma jalgade peal, siis mõningate missioonide täitmiseks tuleb ronida nii autorooli, kopteri juhtkangide taha kui ka laskurpessa. Tanki ka.
Miks see mäng mulle meeldib: Alustada tuleb sellest, et ma olen rohkem selline turn-based mängude mees (HoMM ja M.A.X. näiteks), aga CF võlub oma lihtsusega. Klikk siia, klikk sinna, vahepeal loobi granaate, ei mingit ressurssidega majandamist, ei muretsemist, et äkki on vaenlase teadlased juba laserid välja mõelnud ja mind notitakse enne maha, kui jõuan Genfi konventsioon öelda.Miks see mäng mulle ei meeldi: Kõige ebasobivamal hetkel on võimalik mõne juurika taha kinni jääda. Õhku lastud maja katus kukub just täpselt selle koha peale, kus su meeskond seisab. Missiooni läbimiseks ilmtingimata vajalik auto/kopter/laskurpesa lastakse vaenlase poolt õhku, kohe kui sa selle lähedusse jõuad ja oled unustanud ühe põõsas istuva saadananaha maha lüüa. Idioodist pantvang kooberdab ringi nagu vanadekodust plehku pannud ja frustreerunud mängija peab tõsiselt pingutama, et teda mitte maha lasta.
Otsus: lihtne õppida, aga väga kiirelt üllatavalt raskeks muutuv mäng. Ma ise olen kuhugi poole peale jõudnud.

Tekkis huvi: Tänaseks päevaks on CF freeware, kättesaadav sellelt aadressilt. Natuke tuleb pusida, et hiir tööle saada ja natuke tuleb mängides hiire uimasusega harjuda, aga sõdida saab.

HDFHYOXZ

2 comments:

  1. Märkige labelina ära, enda kui autori nimi!
    Vanadele läheb ette V1.0 ja uutele mitet sittagi.
    N1: Kole-Jaanus
    N2:Metsavana
    jne.
    Ja tyra ma ütlesin, et kutsuge ennast kaasautoriks raisk !

    MNC

    ReplyDelete
  2. Saab tehtud, herr Bloggardgrenadieren!

    OK

    ReplyDelete