Leidja

Tuesday, October 29, 2013

Kindlasti parem armastuslugu kui Twilight episood 7 - Starcraft2 Wings of Liberty - Campaign



Ma ei ole vist eriti suur ketser kui ma julgen väita, et RTS-id on oma aja ära elanud, kui neil üldse oma aeg kunagi oli. Vähemalt ei ole näha seda, kus erinevad tootja üritavad on jalga RTS-i tööstuse ukse vahele lükata. Kogu RTS-ide pisike maailm tiirleb ümber mõne nime: Age of Empires, Command & Conquer ja StarCraft. Kui Age of Empires III viimane expansion ilmus kuus aastat tagasi ja Command & Conqueri sarja viimased mängud ei ole eriti laineid löönud siis StarCraft II  lõi ilmudes platsi puhtaks ja ega ei paista ka, et keegi tema trooni kõigutama hakkaks.

Ma ei hakka antud hetkel tegema süvaanalüüsi, miks StarCraft on strateegiamäng number 1 maailmas aga kolm punkti toon ma välja:

  1. Lugu (story)
  2. Tasakaal (balance)
  3. Lõuna-Korea ja professionaalne mängimine.
Kuna see ei ole (ma südamest loodan) mu viimane postitus SC2 teemal siis ma seletan kõik kolm punkti aja jooksul ka lahti.




Wings of Liberty

Wings of Liberty jätkab sealt kus StarCraft Brood War lõppes. Neli aastat on mööda läinud Koprulu sektor, kus tegevus toimub on tagasi seisus, mis oli  enne Suurt Sõda (StarCrafti story line). Zergid (Aliene meenutavad tulnukad, keda juhib Sarah Kerrigan ehk Queen of Blades) on kadunud, Protosed (väga kõrgelt arenenud tulnukate rass) istuvad enda neutraalsel positsioonil ja Terranid ehk inimesed on langenud tagasi Konföderatsiooni mõju alla. Loo keskmes on Jim Raynor ja tema Raynors Raydersi nimelin mässajate punt, kes võitleb Arcturus Mengsk´i juhitava Konföderatsiooni vastu. 

Mäng algab hetkest, kus Jim Raynor kohtab Tychus Findlay´t - vana sõpra, kellel on pakkumine otsida sektorist üles müstilised Xel´naga artifaktid, mille eest on võimalus korralikult raha saada. Selle käigus vabastavad nad ühe koloonia konföderatsiooni võimu alt ja avastavad, et Zergid on tagasi ja nad otsivad samu artifakte, mida nemadki. No ja edasi on ainult hull madin mõingate valiku võimalustega. Põhi misiooniks on koguda artifakti tükid ja nendega Zergide kduplaneedile Charil minna ja Kerrigan uuesti inimeseks muuta. Lisaks on võimalus ka mängida kõrval missioone, mille eest saa väärtuslike researchi punkte ja raha. Kogu viimane missioon sõltub suuresti, millises suunas sa enda campaingi arendad. Arendada saab nelja erineva tehnika puu vahel. Lisaks on võimalus enda üksuseid jäädavalt arendada ja ka palgasõdureid lahti lukustada. 

Kerrigan, Jim Raynor ja Zerathul

No peaks siis tegem juttu ka sellest, miks siis mängu story nii kõva on. Loo keskmeks on romans Jim Rainory ja Sarah Kerrigani vahel, mis sai ootamatu lõpu kui Mengsk kerrigani ohverdas ja StarCraftis ühele planeedile surema jättis. Zergid said Kerrigani kätte ja muutsid ta Queen of Bladesiks. No ja siis sai Kerriganist, kes oma kättemaksu nimel Mengski vastu tappis miljoneid inimesi.  Selle pärast igavest süüd tundev Jim üritas küll ennast viskiga ravida aga lõpuks jäi peale vana hea kättemaks. No ja siis on veel ka stagneerunud Protos´id, kes üritasid kõiki Zerge maha nottida aga kaotasid hoopis kõik, mis neil oli. Aga tagasi Wings of Liberty juurde minnes siis Jim Raynor on õilis rüütel enda täheristlejaga, kes ei kohku tagasi millegi ees, et enda armastatut päästa (No natuke on ka tingitud tema üllus, sellest et Kerriganist sõltub kõigi kolme rassi säilimine.). Kõik see on suurepärse käsikirja ja vahe videotega  kokku sulatatud tervikuks. mis teeb paljudele Holliwuudi filmidelegi silmad ette.


Mängurõõmu jagus hard raskusatmega kolmeks päevaks ja missioone, mida pidi mitu korda otsast alustama oli vähe. Kokku on võimalik mängida kahtekümment üheksat erinevat missiooni, millest kakskümmend kuus on vajalikud mängu läbi mängimiseks. Kolm missiooni on sellised, kus mängija saab valida lõpptulemuse. Väga heaks uuenduseks on auto save´id peale vahe ülesannete täitmist, mis teevad mängu läbi mängimise tunduvalt lihtsamaks. Lisaks on iga missiooni juures võimalik täita lisaeesmärk, mis kajastuvad su kasutajakonto saavutuste all. Kahekümne üheksast missioonist neli on Protostega ja ülejäänud Terraniga, mis on samamoodi uuendus StarCrafti episoodides. Võrreldes Starcraft ühega on campaign-is üks Terrani üksus, mida ei ole võimalik kasutada, lisaks neile ka suur hulk uusi üksuseid.


Kuidagi peaks otsad kokku ka tõmbama? Kui GTA3 seeria mängud välja jätta (ikkagi viis mängu) siis StarCraft ja Brood War on mägud, mille peale ma olen enda elus kõige rohkem aega raisanud ja ma kipun arvama, et kui interneti ühendus rohkem lubama hakkab siis StarCraft 2 lööb selle üle. 




Saturday, October 19, 2013

Richard ja Alice


GOG-is on soodukas. Nii et ostsin sellise mängu nagu Richard&Alice. Ega see odav ei olnud, meie rahas 1.80, selle eest oleks juba hotdogi saanud. Aga hotdogi sööd kolm minutit, mängu mängisin ma terve õhtu, nii et selles mõttes oli hea hind.
Tegu on sihukese indiemänguga. Nagu näha, siis graafika on väga ... Lihtne? Odav? Vanakoolikas? Millest poleks nagu lugu, sest seda reklaamitaksegi kui mängu, mida veab lugu. Ainuke jama minu jaoks seisnes selles, et emotsiooni oli sada korda rohkem kui lugu ennast.

Praegu on kaks peategelast maa-aluses vanglas vastaskongides ja üks neist (Alice) räägib teisele oma lugu. Nii kongis kui loos tuleb lahendada mõningaid ülesandeid - arvestades seda, et tegu on täiskasvanutele mõeldud mänguga, on need lausa nõmedalt lihtsad. Ja kõik see aeg tegelased muudkui räägivad ja räägivad ja räägivad lõputult, maalides sellega üsna põhjaliku pildi sellest, millise maailmaga tegu on (nagu alt näha, siis on tegu maailmaga, kus on [mingi katastroofi tagajärjel?] alati palju lund ja see ei kavatsegi kunagi ära sulada - kuigi räägitakse, et mõnel pool on jällegi ainult kõrbed ja seal olevat täitsa võimatu elada), aga mitte sellest, millised sündmused selleni viisid, mis täpselt juhtunud on jne. Saame teada eelkõige seda, kui sitasti ikka kõik on ja kuidas kõik kindlasti läheb veel sitemaks, aga mitte midagi enamat.

Nii et kuigi lugu oli kohati huvitav, soovitan ma teil siiski selle raha eest hot dog osta. Kui apokalüptilised maailmad pinget pakuvad, lugege parem McCarthy "Teed" - tõesti hea raamat, kujutab sama moodi ühe lapsevanema teekonda, ainsaks eesmärgiks nii ennast kui jõnglast järgmise hommikuni elus hoida. Erinevuseks see, et raamat pakub tunduvalt rohkem naudingut.

Tuesday, October 8, 2013

Maailma kiireim paanika - Tetris


Täiesti tõsiselt räägin. Eriti kui arvestada installi protsessi, siis tetrisest kiiremini paanikasse viivat mängu annab leida. Konkreetne versioon on saadavl Chrome'i webstore'is - https://chrome.google.com/webstore/detail/tetris/eeehcmbhicglclggakomjhhlmemhjbde?utm_source=chrome-ntp-icon

Asja teeb põnevaks see, et mängu lähtekood on täiesti vabalt saadaval, mis tekitaski minus isu üle vaadata, mille järgi mängus kiirus muutub. Antud hetkel tundus küll, et suvalise koha pealt, sest lvl5 oli juba Try Hard mode, peale mida saabus rage quit.